Vinča - Arheološko nalazište

Vinča – Belo brdo, je arheološko nalazište nadomak Beograda. To je najveće istraženo neolitsko naselje u Evropi i predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških lokaliteta. Pretpostavlja se da je Vinča bila sedište prve urbane evropske civilizacije. Činjenica da je Vinča otkrivena veoma rano, u prvim godinama bavljenja arheologijom na Balkanu, uticala je na to da se čitav period poznog neolita u ovom delu sveta nazove njenim imenom – vinčanska kultura.

Na završnoj godini fakulteta, učestvovao sam na konkursu za idejno rešenje vizuelnog identiteta nalazišta. Predlog koji sam poslao bio je nagrađen prvim mestom na konkursu, ali u primeni nije zaživeo u punom sjaju. Uprava nalazišta je iskoristila ideju i simboliku mog rešenja ali ga je prilagodila svom ukusu. Ispod možete videti originalni predlog koji je bio predstavljen javno na dodeli priznanja u Konaku kneginje Ljubice 2019. godine.

Imate pitanje?

Ne oklevajte, pošaljite poruku, a ja ću se potruditi da Vam odgovorim u što kraćem roku!


Takođe mi možete pisati na hello@nikolapetrovic.rs ili me kontaktirati telefonom na +381601474770, pošto ne koristim društvene mreže.